Op 1 mei de Rode Vlaggen in de Tellegenbuurt (de Pijp)

In de Burgemeester Tellegenbuurt heeft ooit de door SDAP en NVV gesteunde woningcoöperatie De Dageraad een prachtig woningencomplex laten bouwen. Diverse winkels, kleermakerij en andere voorzieningen maakten deel uit van het woningbouwproject. Deze buurt in de Pijp vlakbij de Diamantbuurt was onderdeel van het Plan Zuid, dat ontworpen is door de wereldberoemde architect Berlage.
Als het weer 1 mei was versierden de bewoners hun huizen en een zee aan wapperende rode vlaggen was het resultaat.
Radicale socialistische ideeën werden in die tijd uitgedragen. Daar kan de SP tegenwoordig nog een puntje aan zuigen. De Dageraad de naam zegt het al, belichaamde een betere toekomst, een betere wereld, een socialistische toekomst. De rode Vlag was daar ook een uitdrukking van.

Op de hoek van de Burgemeester Tellegenstraat en de Pieter Lodewijk Takstraat bevindt zich het bezoekerscentrum De Dageraad waar nu een kleine prachtige tentoonstelling over deze buurt en haar geschiedenis te zien is. Op enkele dagen in de week wordt ook een rondleiding verzorgd in een deel van het naastgelegen Berlage Lyceum met haar mooie interieur.
Een aanradertje.

Dit bericht zit in: