De rode vlag staat voor strijd en solidariteit !

Op 1 mei vieren we weer de Internationale Dag van de Arbeid, als eerbetoon aan de strijd voor onze rechtvaardige wensen wereldwijd en de successen die we hebben binnengehaald, en als eerbetoon aan onszelf als werkende mensen en als aanmoediging in de strijd voor onze rechten. Met deze dag voelen zich veel mensen verbonden zoals vrouwen, anti-racisten en milieuactivisten omdat de dag van de arbeid staat voor alles en iedereen die op deze planeet een menswaardige leven wil zonder uitbuiting, onderdrukking en oorlog. Hiervan is de Rode Vlag het symbool.

De Rode Vlag duikt al op tijdens de grote Franse revolutie van 1789-1799, die een eind maakt aan het dwangbewind van koningshuis, adel en katholieke kerk. In Aken, Duitsland breekt op 30 augustus 1830 de Brotaufstand uit, een grootschalig oproer. Gewone mensen kunnen zelfs geen brood meer betalen. In hun demonstraties dragen vele arbeiders voor het eerst de Rode Vlag mee! Hij speelt ook een grote rol bij de Opstanden van 1848 en de Parijse Commune van 1871.

In mei 1831 gaan mijnwerkers in Groot-Brittannië massaal de straat op voor menswaardige arbeidsomstandigheden, tegen loonsverlaging en tegen werkloosheid. Nadat ze in elkaar zijn geslagen, worden hun bebloede hemden op stokken meegedragen: de Rode Vlag is geboren!

De Rode Vlag staat ook in Nederland voor solidariteit en strijdbaarheid! Sinds 1890 werd er op 1 mei gedemonstreerd voor de achturendag: Acht uur werk, acht uur slaap en acht uur vrije tijd was het doel. In 1919 werd de achturendag wettelijk geregeld.
Nu demonstreren we al enkele jaren op 1 mei voor vaste banen, goede zorg en onderwijs. Tegen racisme en voor vluchtelingen welkom en dit jaar ook om ons klimaat te redden.

Koop voor 1 mei dus een Rode Vlag !